Stedentrip naar Parijs? Dit moet je absoluut gedaan hebben!

Een stedentrip naar Parijs in het vooruitzicht? Dan wil je natuurlijk weten wat je allemaal kan doen en welke bezienswaardigheden je absoluut niet mag missen. In dit artikel geef ik tips om jouw stedentrip naar Parijs nog aantrekkelijker te maken. Parijs is namelijk niet alleen de stad van de liefde, mode en cultuur. Het is ook nog eens de stad die nooit slaapt.

Eiffeltoren

Om het spits af te bijten begin ik met de Eiffeltoren. Tijdens jouw stedentrip naar Parijs kun je er niet aan ontkomen; je moet de 300 meter hoge toren een keer in het echt gezien hebben. Nog leuker is het als je hem ook zelf gaat beklimmen.

De Eiffeltoren heeft drie etages. De eerste etage is op 57 meter hoogte, de tweede is op 115 meter hoogte en de derde is op 276 meter hoogte. De eerste twee verdiepingen kun je zowel met de lift als met de trap bereiken. De derde etage kun je alleen met de lift bereiken.

Wil je helemaal naar de top van de toren met de lift? Dan kun je ervoor kiezen om de lift te pakken die direct vanaf de begane grond naar de derde etage gaat. Hiervoor betaal je 25,50 euro. Ook kun je ervoor kiezen om eerst de trap te pakken naar de tweede etage. Als je vanaf daar met de lift naar de top gaat, betaal je ongeveer 15 euro per volwassene. De tickets kun je kopen bij een loket naast de Eiffeltoren.

Eiffeltoren lichtshow

Het is ook bijzonder om de Eiffeltoren s’ avonds te bezoeken, als het donker is. Klokslag ieder uur wordt de Eiffeltoren 5 minuten lang verlicht met gouden lampjes. Dit ziet er werkelijk prachtig uit en is zeker een aanrader tijdens jouw stedentrip in Parijs. Deze lichtshow is in de winter tot 1 uur s’ nachts te bewonderen en in de zomer tot twee uur s’ nachts (zie onderstaande video voor een sfeerimpressie).

Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe is een grote triomfboog die je al snel tegen het lijf loopt tijdens jouw stedentrip in Parijs. De triomfboog vind je op de Place Charles de Gaulle, één van de drukste verkeerspleinen van heel Parijs, gelegen aan de Champs-Élysées.

Napoleon Bonaparte was degene die opdracht gaf tot de bouw van de triomfboog. Dat gebeurde in 1806. Het bouwen ervan duurde alleen zo lang dat Napoleon Bonaparte het eindresultaat nooit heeft mogen bewonderen. Hij overleed in 1821, terwijl het bouwwerk pas af was in 1836.

Opmerkelijk feitje: In eerste instantie zou er helemaal geen triomfboog komen te staan op de Place Charles de Gaulle, maar een enorme olifant. Een Franse architect had dit bedacht, een aantal jaar voordat het idee voor de triomfboog ontstond. De plannen om dit te realiseren leken redelijk concreet. Toch was Napoleon Bonaparte hier niet zo over te spreken en koos hij voor de Arc de Triomphe.

Arc de Triomphe tickets

Net als de Eiffeltoren, kun je de Arc de Triomphe ook beklimmen. Natuurlijk is de triomfboog een stuk minder hoog dan de Eiffeltoren, maar het uitzicht is daarom zeker niet minder mooi; je kijkt over een uitgestrekte Champs-Élysées. Dit is een van de breedste lanen van heel Parijs met enorm veel bars, kledingwinkels en restaurants.

Voor het beklimmen van de Arc de Triomphe betaal je €12 per persoon. Als je nog onder de 18 bent, ben je zelfs gratis. Ook onder de 26 jaar oud hoef je niks te betalen, mits je een Europese identiteitskaart hebt. Voor de Arc de Triomphe geldt dat je de tickets zowel ter plaatse kan kopen als online. Zorg dat je wel op je hoede bent voor oplichters.

Afbeelding met buiten, gebouw, boog, weg

Automatisch gegenereerde beschrijving
Arc de Triomphe

Louvre

Het Louvre is voor veel mensen een museum dat zeker niet mag ontbreken tijdens hun stedentrip in Parijs. In dit museum vind je de Mona Lisa en de Venus van Milo. Veel mensen willen deze kunstwerken een keer in het echt gezien hebben. Gelukkig kan dat tijdens jouw weekendje Parijs.

Het Louvre werd al gebouwd in het jaar 1190. Oorspronkelijk werd het niet gebouwd als museum, maar als fort. Pas na de Franse Revolutie (1789-1799) is het Louvre een museum geworden. In eerste instantie werd het niet een museum voor bezoekers; het werd een museum waar kunstenaars welkom waren om inspiratie op te doen. Bezoekers waren in het begin alleen welkom op zondagen.

Napoleon III zorgde dat hier verandering in kwam. 10 miljoen mensen bezoeken nu jaarlijks het museum. Daarmee is het één van de bekendste bezienswaardigheden van Parijs. Je herkent het Louvre aan de glazen piramide bij de ingang (zie onderstaande foto).

Je kunt daar een entreebewijs kopen voor €17. Voor het Louvre geldt dat jongeren tot 25 jaar het museum gratis kunnen bezoeken, mits zij woonachtig zijn in de Europese Unie en zij beschikken over een geldige identiteitskaart.  

Afbeelding met gebouw, weg, buiten, klok

Automatisch gegenereerde beschrijving
De glazen piramide bij de ingang van het Louvre

Notre-Dame

De Notre-Dame is een kathedraal in Parijs die door veel mensen bezocht werd tijdens hun stedentrip. In 2015 brak daar echter een brand uit waardoor een groot gedeelte van de kathedraal in vlammen opging. Daardoor is het nu niet meer mogelijk om de kathedraal te bezoeken.

Tijdens de brand is het de Parijse brandweer gelukt om een groot aantal kunstwerken en relikwieën veilig te stellen. Ook de schitterende façade heeft de brand overleefd. Ondanks de heftige brand is er daarom besloten om de kathedraal te herstellen. Daar zijn ze momenteel nog druk mee bezig. Er wordt verwacht dat de Notre-Dame pas in 2024 weer toegankelijk is voor publiek. In hoeverre dit dan nog lijkt op de voormalige Notre-Dame zal nog moeten blijken.

Hieronder een video van de verwoestende brand in de Notre-Dame op 15 april 2019.

Sacré-Coeur

De Sacré-Coeur is een bekende basiliek en ligt op de heuvel Montmartre. Om daar te komen moet je 222 traptreden beklimmen. Maar misschien nog wel leuker: je kan ook omhoog met de kabelbaan. Het uitzicht vanuit de kabelbaan is prachtig. Als je eenmaal boven bij de Sacré-Coeur bent, kijk je zowat over heel Parijs.

De Sacré-Coeur bestaat al vanaf het jaar 1887. De basiliek werd toen gebouwd ter nagedachtenis aan de 58.000 doden tijdens de Frans-Duitse oorlog (1870-1871). In totaal heeft de bouw van de basiliek 39 jaar geduurd; ze begonnen met bouwen in het jaar 1875 en pas in 1914 was het bouwwerk, met de romaans-byzantijnse stijl, af.

Sindsdien wordt de basiliek erg veel bezocht door toeristen, maar ook de Parijzenaren zelf komen er graag. Jaarlijks komen er ongeveer 10,5 miljoen mensen op de kathedraal af. Dat zijn ongeveer evenveel bezoekers als het Louvre jaarlijks heeft.

Wil jij ook de Sacré-Coeur bezoeken tijdens jouw stedentrip in Parijs? Dan heb ik goed nieuws: het bezoeken van de basiliek is gratis. Wil jij ook de koepel beklimmen boven op de basiliek? Dat kan. Je betaalt hiervoor €6 als volwassene. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis en voor kinderen tot 15 jaar betaal je €4.

Houd tijdens het bezoeken van de Sacré-Coeur wel rekening met de kledingvoorschriften. Bij het dragen van een korte broek of rok kan de toegang geweigerd worden. Dit wordt namelijk als respectloos gezien. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je een pet draagt.

Afbeelding met buiten, gebouw, groot, voorzijde

Automatisch gegenereerde beschrijving
Sacré-Coeur

Montmartre

Zojuist had ik het al over de heuvel Montmartre (officieel: La butte Montmarte), maar de gelijknamige wijk rondom de Sacré-Coeur is ook zeker het bezoeken waard. De wijk Montmarte staat bekend als dé schilderswijk van Parijs en er zijn verschillende bekende schilders die hier gewoond hebben, bijvoorbeeld Pablo Picasso en Vincent van Gogh.

Ook vandaag de dag wonen er nog veel schilders en kunstenaars in Montmartre. Dat zie je vooral terug op Place du Tertre. Dit is het plein waar de Sacré-Coeur te vinden is. Op het plein vind je ontzettend veel kunstenaars die kunstwerken verkopen.

Ook als je een lekker hapje wilt eten, zit je op Place du Tertre goed. In het midden van het plein vind je restaurants met terrasjes. Vanaf de terrassen kijk je uit op de kunstenaars die aan de randen van het plein hun werk uitvoeren, en op de grote getalen toeristen die op dit plein afkomen.

Kortom: Montmartre is een pittoreske wijk die je zeker niet mag overslaan tijdens jouw stedentrip in Parijs.

Een park bezoeken in Parijs

De Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, het Louvre: bij de bekende bezienswaardigheden in Parijs zijn altijd enorm veel toeristen te vinden. Ik kan begrijpen dat jij tijdens jouw stedentrip in Parijs ook wel een keer klaar bent met de drukte en graag de rust op zoekt. Dan is het heerlijk om één van de vele stadsparken te bezoeken en te genieten van een Franse baguette of een goed glas wijn.

Jardin du Luxembourg

Jardin Du Luxembourg is één van de bekendste stadparken van Parijs. In het midden van het park vind je een groot achthoekig bassin. Daar omheen kun je heerlijk tot rust komen. Je vindt in dit park een openluchtcafé en een marionettentheater. Voor de sport liefhebbers zijn er ook tennis- en jeu-de-boulesbanen.

Afbeelding met buiten, gebouw, bank, gras

Automatisch gegenereerde beschrijving
Jardin du Luxembourg

Jardin des Plantes

Jardin des Plantes is een botanische tuin met drie serres. Elke serre heeft zijn eigen biodiversiteit. Dat is de reden dat je hier een grote diversiteit aan planten en bloemen tegenkomt. Naast de serres vind je in Jardin des Plantes een museum en een dierentuin. Jardin des Plantes biedt voor elk wat wils en tot rust komen doe je hier zeker.

Twijfel je nog om Jardin des Plantes te bezoeken tijdens jouw stedentrip in Parijs? Bekijk dan alvast onderstaande sfeerimpressie.

Parc Monceau

Parc Monceau is een aantrekkelijk park in Parijs. In tegenstelling tot Jardin des Plantes en Jardin du Luxembourg komen hier veel minder toeristen. Sommige mensen noemen het daarom ook wel het onontdekte pareltje van Parijs.

Je vindt er een vijver, een waterval en zelfs een Egyptische piramide. Daarnaast is het ook leuk om met de kinderen naar dit park toe te gaan; er zijn meerdere grasvelden en er is een speeltuin.

Met de fiets door Parijs

Ondertussen weet jij welke bezienswaardigheden je absoluut niet mag missen tijdens jouw stedentrip in Parijs, maar heb jij al over nagedacht over het vervoer in de Franse hoofdstad? Veel mensen kiezen voor de metro. Dat terwijl het ook leuk is om de stad met de fiets te verkennen. Je ziet dan immers veel meer. Bovendien zijn er in Parijs in de afgelopen jaren enorm veel nieuwe fietspaden aangelegd, waardoor bezienswaardigheden steeds beter bereikbaar zijn geworden.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *