12 bewonderenswaardige locaties in Durbuy, België

Dit bijzondere dorpje gelegen in het Waalse Gewest doet je denken aan plek dat regelrecht uit een sprookje komt. De authentieke straten, de speciale ligging en het de vele bezienswaardigheden maken het tot een van de meest bijzondere plekken om te bezoeken in België.

Maar Durbuy heeft nog zoveel meer te bieden dan alleen een magische uitstraling en een prachtige ligging. Er is namelijk ook nog meer dan genoeg te beleven en te doen. Heb je altijd al een plek willen ontdekken waar je in de ene na de andere verbazing terecht komt? Dan is dit bijzondere Belgische stadje dé plek waar je moet zijn.

Niet iedereen heeft natuurlijk alle tijd om zelf op zoek te gaan naar alle mooie locaties. Wij hebben daarom de meest bijzondere plekken in Durbuy voor je op een rij gezet!

Een steegje in Durbuy

Het dorpje Wéris

Wéris is gelegen in de gemeente Durbuy en ligt op ongeveer een kwartier rijden ten zuidoosten van de stad. Deze rit is het echt meer dan waard, aangezien je wordt meegenomen door een prachtig landschap vol met boerderijen en uitgestrekte bossen.

Een dagje uit naar dit dorpje heeft verschillende voordelen. Eentje ervan is eigenlijk vrij simpel: het wordt een van de mooiste dorpen van Wallonië genoemd. Als dat nog niet genoeg is?

Dit grote compliment maakt Wéris ook daadwerkelijk waar. De Romaanse kerk van Sainte-Walburge is bijvoorbeeld een gebouw dat direct bij iedere bezoeker in het oog springt. Maar ook de kleine straatjes, mooie huizen en de zandstenen bouwwerken maken het tot een prachtige plek om te bezoeken.

Radhadesh

Het is bijna onwerkelijk als je hier binnenstapt, maar het Chateau de Petite Somme neemt je toch echt mee op een reis door India en zijn cultuur. En dat gewoon midden in de Belgische omgeving!

Daarnaast is er ook nog eens genoeg te beleven en te ondernemen in het kasteel. Zo geeft het kasteel – dat in de 11e eeuw volledig is gerenoveerd – je bijvoorbeeld de mogelijkheid om yoga te beoefenen, de geschiedenis te ontdekken, een kunstmuseum te verkennen en zelfs de Indiase keuken uit te proberen.

Bij zo’n bijzondere plek horen natuurlijk ook een aantal spannende festivals en evenementen. Hier kan je genieten van typisch Indiase tradities en culturen.

Ga kajakken

Goed, het is tijd om de ontspanning even achter ons te laten en het avontuur weer op te zoeken. In de buurt van Durbuy kan je geweldig kajakken en dit is dan ook iets dat je niet aan je voorbij kan laten gaan. De bekende kajak-route staat vol met spectaculaire bezienswaardigheden en laat je onderweg genieten van al het moois dat je tegenkomt. Soms vergeet je zelfs even dat je toch echt in een kajak op een rivier ronddobbert.

De kajaks verkeren overigens in een goede staat en het tempo van de rivier is vrij langzaam te noemen. Voor de echte avonturiers is het tempo misschien iets te laag, maar het maakt de route wel een stuk toegankelijker voor iedereen die iets minder ervaring heeft met kajakken.

Vergeet ook niet om de juiste kleding aan te trekken.

Kasteel van de graven van Ursel

Het landschap van Durbuy is al prachtig te noemen, maar dit kasteel maakt het geheel nog nét ietsje mooier. Het kasteel is gelegen aan de rechteroever van de Ourthe en domineert het landschap en de omgeving. Hoewel het kasteel van binnen gesloten is, is het alsnog een aanrader om dit indrukwekkende bouwwerk van buiten te ontdekken.

Het kasteel onderscheidt zich van andere imposante bouwwerken door middel van de torens en bijzondere dakramen. Beiden vormen ze een prachtig geheel. Het is overigens onduidelijk wanneer het kasteel nu echt gebouwd is, maar de eerste vermeldingen dateren al vanuit de 11e eeuw. Toch geven kenners aan dat zij verwachten dat het kasteel waarschijnlijk nog een paar honderd jaar ouder is.

Het pand is sinds de 17e eeuw in handen van de familie Ursel, vanwaar ook de naam. Het huidige gebouw is gebouwd op de ruïnes van het middeleeuwse kasteel. Aan het einde van de 19e eeuw is het kasteel verder gerestaureerd door de gravin van destijds.

Topiary Park van Durbuy

Niet iedereen zit te wachten op drukke straten en ondergrondse steengroeves. Hier en daar wat ontspanning is natuurlijk ook niet verkeerd. Het Topiary park van Durbuy is de plek voor alle reizigers die even toe zijn aan wat ontspanning.

Je komt in dit bijzondere buitenpark een plek tegen vol met gesnoeide sculpturen. Eentonig is het zeker niet, aangezien de sculpturen in werkelijk alle soorten en maten te vinden zijn.

Bovendien is het park gelegen in de buurt van het stadscentrum en voorzien van een aantal kronkelende en rustige paden. Kortom, heb je het wel even gehad met alle drukte? Maak hier dan zeker een wandeling en kom helemaal tot rust in een geweldige omgeving.

De Welzijns Tuin – Geneeskrachtige planten

Brasserie La Ferme au Chene

België en bier, ze vormen al jaren een succesvol huwelijk. Heel gek is dit natuurlijk niet. Veel van de nationale biermerken zijn bekend over de hele wereld en toeristen komen regelmatig massaal naar het land om ervan te genieten.

In de regio van Durbuy is er ook zeker geen tekort. En ook hier kom je biermerken tegen waarvan je waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord. Minder lekker zijn ze overigens zeker niet. In de brasserie La Ferme au Chene kom je een plek tegen waarbij je kan genieten van een van deze minder bekende biermerken. En het leuke is: er is een brouwerij aangesloten bij de brasserie, waar je uiteraard even binnen kunt kijken.

Ook voor reizigers die minder geïnteresseerd zijn in bier is deze plek een ideale tussenstop. Ga er even goed voor zitten, geniet van de sfeer en ontdek tegelijkertijd een uitzicht die je niet snel meer zult vergeten!

De oude stad van Durbuy

De omvang van Durbuy is zeker niet indrukwekkend te noemen. Sterker nog, het is een van de kleinste stadjes in de hele omgeving. Een wandeling door de stad is hierdoor snel gedaan, maar probeer er in dat geval wel het maximale uit te halen.

Want hoewel de afstanden onderling klein zijn, is er onderweg absoluut genoeg om te bekijken. Denk bijvoorbeeld aan de bijzondere geplaveide straatjes, de huizen van kalksteen en de authentieke houten kozijnen. Het is allemaal onderdeel van het oude centrum.

Op de Place aux Foires en de Rocher à la Falize zie je hoe de stad omringd werd door een waterloop in de Ourthe. Laat je hierbij overigens ook zeker niet afschrikken door alle toeristen die je onderweg tegenkomt. De meeste toeristen vertrekken vanuit het nabijgelegen park en struinen nog even snel door straatjes van de stad.

Rots van Falize

Durbuy beschikt over een aantal speciale monumenten, maar het meest bijzondere monumenten is gewoon ontstaan vanuit de natuur. Bovenaan de stad kom je namelijk een enorme kalkmassa tegen, die hier al nagenoeg een oneindig aantal jaren ligt.

Het bijzondere fenomeen wordt veroorzaak door het gewicht van de gesteentelagen in combinatie met de beweging van de aardkorst. Dit klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar het zorgt absoluut voor een locatie die je niet mag missen.

De grotten van Hotton

Op ongeveer een kwartier ten zuiden van Durbuy vind je een grottenreeks die je waarschijnlijk nog nooit in deze mate bent tegenkomen. Genaamd de grotten van Hotton, is dit een plek die vroeger is ontstaan door een ondergrondse rivier en inmiddels maar liefst 65 meter diep is.

Een bezoek aan deze plek is dan ook iets dat je zeker niet mag missen. Tijdens je bezoek daal je allereest via een trap en een lift af naar de ondergrondse plek. Vervolgens kom je onderweg langs een groot aantal galerijen. Deze galerijen staan vol met nogal vreemde sculpturen.

De beste plek tijdens deze tocht is toch wel de indrukwekkende galerij van de Speleo Club van België. Het is het grootste ondergrondse gebied van België te noemen. Vreemd is dit niet als je je bedenkt dat het maar liefst 200 meter breed en 30 meter hoog is.

Het systeem is tot een lange tijd verborgen geweest en in 1958 geopend. Overigens is het wel een aanrader om warme kleding aan te trekken. De temperatuur in de steengroeve is namelijk het hele jaar door 12 graden Celsius.

Durbuy Labyrint

Deze plek is er een voor de echte strategen. Op een paar minuten afstand van het stadscentrum is namelijk het bekende labyrint gelegen. Het labyrint behoort tot een van de grootsten in zijn soort en het is dan ook niet overdreven om dit een echte uitdaging te noemen.

Vele toeristen trekken tijdens het jaar naar deze plek om de uitdaging aan te gaan.

Elk jaar wordt er een maïsdoolhof gemaakt met allerlei soorten thema’s. Er wordt zelfs gebruik gemaakt van acteurs om de uitdaging nog specialer te maken.

Ook vind je binnen het labyrint nog verschillende attracties waar je een kijkje kunt nemen. Denk aan een raadselachtig houten doolhof vol met puzzels en een uitgebreide moestuin.

Kortom: tijd om de uitdaging aan te gaan!

Durbuy avonturenpark

Ontspannen in Durbuy is mogelijk op verschillende plekken en de rustgevende omgeving helpt daar zeker aan bij, maar een reis naar Durbuy mag eigenlijk niet voorbij gaan zonder deel te nemen aan een aantal spannende activiteiten.

Door de geweldige ligging in de Ardennen zijn er talloze opties om van alles te ondernemen. Het maakt hierbij niet eens uit of je er verblijft in de zomer- of wintermaanden. Voor ieder seizoen zijn er namelijk passende activiteiten.

Breng daarom absoluut een bezoek aan het avonturenpark van Durbuy. Hier kan je er voor kiezen om te gaan kajakken, te fietsen, klimmen of paintballen.

Kajakken – Adventure Valley

La Canette

Alle activiteiten in het avonturenpark achter de rug? Dan is het tijd voor een heerlijk hapje eten in het charmante restaurant La Canette. Dit restaurant is speciaal ingericht om bezoekers de meest authentieke ervaring mee te geven. Durbuy lijkt al rechtstreeks uit een sprookjesboek te komen, maar La Canette doet hier nog een schepje bovenop.

De ouderwetse sfeer, de unieke objecten en de vintage inrichting; ze dragen allemaal bij aan de bijzondere ervaring.

Maar een bijzondere ervaring op een lege maag is natuurlijk ook niet veel waard. Gelukkig is het eten en drinken hier heerlijk te noemen. Bovendien verandert de kaart hier per seizoen en is er voor ieder wat wils te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de typische Belgische specialiteiten of een aantal heerlijke culinaire opties.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *